Ozon terapi nedir? Nasıl uygulanır?
Saf oksijenden özel bir jeneratör vasıtası ile elde edilen ozon gazının hastanın kendi kanı veya serum fizyolojik ile karıştırılarak, ya da gaz halinde vücudun çeşitli bölgelerine verilmesi ile uygulanan bir geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemidir.
Ozon, üç oksijen atomundan oluşan bir kimyasal bileşiktir (O3).Ozon tedavisi birçok patolojik durumu iyileştirirmeye yardımcı olan bir tedavi metodudur. Üç oksijen atomundan oluşan ve aktif oksijen molekülü olan ozon gazını kullanarak hastaya ve hastalığa özgü olmak üzere vücuda farklı yollarla verilerek yapılan iyileştirici tedavilere “ozonterapi” adı verilmektedir. Tedavi uygulamalarından biri veya birkaçı hastaya veya hastalığa göre bir seans sayısı belirlenerek uygulanabilir. Seans sayısı ortalama 8-10 arası olmakla beraber hastanın durumuna göre değişebilmektedir.
Tedavi Yöntemleri:
- Majör Yöntem: En yaygın kullanım metodudur. Bu metodla kişiden 50-200 ml arasında alınan kan, tedavi seanslarının sayısı ve uygulanacak ozon dozu; hastanın genel durumuna, yaşına ve esas hastalığına bağlı olacaktır. Uygulamanın süresi ozon tedavisi için hazırlanmış tek kullanımlık steril özel setler kullanılarak 15 ile 30 dakika arasında değişmektedir.
- Minör Yöntem: Kişiden alınan 2 – 5 cc arası kan, belirlenmiş dozda ozonla karıştırılarak kişiye kas içine enjekte edilir.
- Vücut Boşluklarına Ozon Verilmesi: Rektal – Makat yoluyla, vajinal ve kulak yoluna püskürtme yöntemi ile kişiye ozon verilir.
- Eklem ve kas içine ozon gazı verilmesi: Kas iskelet sistemi rahatsızlıklarında, uygun bir iğne ile belirli dozda ozon gazı kişinin eklemlerine ve kaslarda ağrılı bölgeye enjekte edilir.
- Ozon torbası: İyileşmeyen yaralarda ve diyabetik ayaklarda, cilt lezyonlarında, enfeksiyonlarda, dolaşım bozukluklarında, nöropatik ağrılarda ve huzursuz bacak sendromunda kullanılır.
Ozon terapiyi kimler uygulayabilir?
İlgili alanda uygulama eğitimi almış Sağlık bakanlığı tarafından sertifikalandırılan tabip tarafından uygulanabilmektedir. Uygulama alanları ünite ya da uygulama merkezleri olabilir.
Uygulama alanları ve faydaları nelerdir?
- Bağışılık sistemini düzenler güçlendirir ve direnci arttırır.
- Yaşlanma ve yaşlanmanın etkilerinin giderilmesinde Anti-Aging ve yeniden canlanma ve detoksifikasyon amaçlı kullanılır.
- Kronik yorgunluğu giderir ve stresi azaltır.
- Cildi güzelleştirir, temizler, sıkılaştırır ve toksinleri atar.
- Zayıflama, bölgesel incelme, ve selülit tedavisinde kullanılır.
- Kas, eklem ve romatizmal hastalıklar
- Bel, boyun, omuz ve eklemlerin ağrı tedavisi
- Kronik sitemik hastalıklar, Hipertansiyon ve Tip 2 Diyabet
- Migren, vertigo gibi bazı nörolojik hastalıklar
- Allerji ve Astım
- Fibromiyalji Sendromu
- Cinsel disfonksiyonları, Kadın hastalıkları ve cinsel sorunların tedavisinde
- Dolaşım sistemini düzenler, damar hastalıkları ve dolaşım bozukluklarının tedavisinde
- Depresyon ve çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklar
- Yaşlılığa bağlı gelişen hastalıklarda; unutkanlık, hafıza kaybı, senil demans
- Virüslerin sebep olduğu hastalıklar
- Zona tedavisi
- Otoimmün hastalıkların tedavisinde
- Akciğer hastalıkları: amfizem, kronik obstrüktif pulmoner hastalık, idiyopatik pulmoner fibrozis
- Enfeksiyon hastalıkları tedavisi , Cilt mantarları ve zor iyileşen enfekte lezyonlar ve yaralar
- Bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn, Proktit)
- Kanser tedavisinde tamamlayıcı ya da destekleyici tedavi olarak kullanılır.
- Deri hastalıkları; Özellikle antibiyotiklere ve kimyasal tedavilere dirençli bakterilerin, virüslerin mantarların neden oldukları olmak üzere akut ve kronik enfeksiyöz hastalıklar
- Göz hastalıkları ;makuler dejenerasyon, iskemik optik nörit
Ozon terapi kimlere uygulanmaz?
Kontrolsüz hipertiroidi, Glukoz-6-fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği (favizm), Lösemi, kanama bozukluğu, trombositopeni, organ transplantasyonlu hastalarda, kontrolsüz kalp hastalarında, Gebelik ilk trimestrda uygulanmaz.
Ozon terapide olası nadir yan etkileri nelerdir?
İşlem sırasında ağrı, kanama veya iğne yerinde morarma, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi, kan şekeri düşmesi gibi nadir durumlar görülebilir ama bu bir sorun teşkil etmez çünkü çok kısa sürede düzelir.