Hipnoz, telkin yoluyla diğer bir kişinin bilinç ve farkındalık, vücut, hisler, duygular, düşünceler, hafıza veya davranışlarında değişiklik elde etmek üzere tasarlanmış veya bu sonucu ortaya çıkaran işlemdir.
Konsantrasyon ve odaklanmanın en üst düzeye ulaştığı özel bir zihin durumu olan hipnoz hakkında öncelikle bilinmesi gereken en önemli şey, hipnozun gece uykusu gibi bir uyku hali olmadığıdır. Hipnoterapi seansı sırasında bilinciniz kaybolmaz, aksine, zihniniz çok yüksek bir algılama kapasitesine ulaşır. Bu zihin durumu, hipnotist ile süjenin işbirliği ile gerçekleşir. Hipnoz hali, süjenin hipnotistin telkinlerine karşılık vermesiyle gerçekleşen bir etkileşim süreci olarak da nitelendirilebilir. Hipnotist kişiye bu özel zihin durumunu oluşturma konusunda rehberlik eder. Uygulama sırasında kişi hipnotistin basit sözlü talimatlarını uygulama konusunda istekli ve özenli olduğu sürece herkes hipnoza girebilir.
Hipnoz, istemediğiniz davranış ve alışkanlıklarınız üzerinde kontrol kazanmanıza yardımcı olurken kendinizde değiştirmek veya geliştirmek istediğiniz konularda çok hızlı sonuçlar almanızı sağlayabilir.
Hipnoz hangi durumlarda uygulanır?
. Cerrahi işlemlerde
– Preoperatif ameliyat korkusunu yenme, anksiyete ve ağrıyla baş etme
– Postoperatif ağrı, bulantı , kusma ve anksiyete ile baş etme
– İntraoperatif ağrı, anksiyeteyi azaltma
Kanser hastalarında ortaya çıkan ağrı, kusma, kaygı ve ilaç yan etkileriyle baş edilmesinde
Hipnoz hangi durumlarda uygulanmaz?
Şizofreni ve psikopatik durumlar, alkol ya da ilaç intoksikasyonu, demans,intihar eğilimi olan klinik depresif kişilerde (psikiyatri uzmanı hariç) hipnoz uygulanmaz.
Kimler tarafından uygulanabilir?
Sertifikalı tabip ve diş tabibi ile tabip gözetiminde klinik psikolog ve psikolojinin tıbbi uygulamaları yetki belgesine sahip psikologlar